Vad betyder 18k guldplätering?
MNOP Jewelry |26/07, 2023
Det kom en fråga till oss på MNOP Jewelry: Gör ni guldpläteringar i 18 karats guld? Det korta svaret på den frågan är: Nej, det gör vi inte. Ett längre svar har med hållbarhet att göra. Men först reder vi ut vad som egentligen menas med guldplätering.
Guldplätering – vad är det?
Plätering betyder överdrag. Det vill säga att man lägger ett tunt lager med guld eller annan metall utanpå ett annat metallföremål. Inom industrin och inom elektronik används plätering mycket till att leda elektricitet eller för att stå emot rost. Men på smycken är plätering en metod för att byta färg. Ett smycke i vitguld kan pläteras med rodium för att få en vitare färg. Och ett ”simpelt” smycke kan få ett överdrag av 18k guld – för att det ska se ut som äkta guld.
Läs mer: Vad betyder 18k rödguld?
Cyanid när man gör smycken?!
Guld är en ädel metall. Det betyder att den är väldigt svår att lösa eller förändra. Men för att eloktroplättera behöver man lösa guldet i en vätska. För att lösa en ädelmetall behövs väldigt starka och farliga kemikalier. Den vanligaste att använda är cyand! Inte bra! Och något som vi på MNOP tycker att inga människor ska behöva utsättas för på sina arbetsplatser i onödan.
Guldplätering – är det ok?
När man guldplätterar går det åt farliga kemikalier. Till exempel cyanid! Cyanidet används för att lösa guldet i en vätska. Detta lösta guld eloktroplätteras sedan på metallen och blir ett guldöverdarg.
Guldöverdraget som vi pratar om är supertunt och mäts i enheten micron (tusendels millimeter). En plätering kan vara så tunn som 0,5 micron (och så tjock som upp till 2,5 micron) – vilket motsvarar 0,0005 millimeter. Den extremt lilla mängd av äkta guld som används för att plätera ett smycke påverkar inte materialsammansättningen (ett guldpläterat silversmycke kostar ungefär lika mycket som ett vanligt silversmycke).
Guldpläterade smycken tål inte att bli putsade särskilt mycket och kräver en viss försiktighet (det går till exempel inte att duscha med dem) för att de inte ska bli repiga eller slitas för mycket. Vilket är lite ironiskt i våra ögon, då smycken ska kunna bäras mycket och ofta. Plätering i sig kräver till på köpet en hel del kemikalier. Bland annat cyanid, som är direkt hälso- och miljöförstörande. Plätering är med andra ord ett hållbarhetsproblem i dubbel bemärkelse: det håller inte för en längre tid och det har heller ingen hållbar produktion.
Det finns några få undantag då plätering kan vara ett bra alternativ – som till exempel när det handlar om jättestora smycken. Men generellt är det bättre att smycket har samma material rakt igenom. Repor som uppstår kan slipas ner och smycket får en fin lyster igen. Smycket kan också putsas hur många gånger som helst utan att det slits eller byter färg.
Ett äkta smycke i 18k guld kostar å ena sidan lite mer, men å andra sidan får man ett smycke som tål att användas, slitas och lagas om och om igen.
Läs mer: Varför vi älskar Ear Climbers
Icke pläterat! Örhängen i 18 karats återvunnet rödguld med handgjord hamrad yta som speglar vackert i ljuset.
Ear Climber 18k rödguld, 2499 kr
KOLLA IN! STORSÄLJARE I HÅLLBART 100% ÅTERVUNNET SILVER:
Lättburna bakvända "huggies" – så sköna att du kan sova i dem. Finns i två storlekar. |
Vackra och annorlunda Ear Climbers med illusionen av flera örhängen på rad. |
Unika och coola örhängen utan lösa delar. Örhänget träs på framifrån och snurras tills det sitter på plats. |
Gå till nästa blogginlägg: Hållbart företagande – så här ser det ut i min verkstad