Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Hur rengör man sina silversmycken?

Fett, hudkräm och hudavlagringar är vanliga orenheter som samlas i smycken. För att rengöra dina silversmycken snabbt och enkelt kan du använda hett vatten och några droppar diskmedel. Låt smyckena ligga i blandningen i ett par minuter och borsta lätt med en tandborste så försvinner smutsen superlätt. 

Silver reagerar på svavel och syre som finns i luften (så kallad oxidering). När det händer uppstår en gul eller grå beläggning på silversmycken som senare övergår till svart. Denna beläggning putsas bort med en putsduk för silver. Hur mycket och ofta du behöver putsa beror lite på storlek och typ av smycke. Vissa ringar, såsom ringen [Wrap], behöver knappt någon putsning alls, medan silversmycken med stora blanka ytor kan behöva putsas lite oftare. Tycker du inte att det blir tillräckligt rent (eller att det inte går att komma åt överallt) med en putsduk, så kan silversmycken även putsas med hjälp av bakpulver och aluminiumfolie. (Gå över smyckena med en putsduk efter efteråt, för att få upp glansen.)

Tips! Silversmycken som inte används så ofta bör  förvaras i en lufttät förpackning, som till exempel en ziplock-påse. Då missfärgas de inte lika snabbt.  Behöver du ziplock-påsar till dina smycken – skriv ett meddelande till oss i din beställning, så skickar vi gärna med det gratis


Puts silver och guld med putsdukPutsa silver med bakpulver

Putsa silver snabbt och enkelt med bakpulver. Passar särskilt bra till kedjor som mörknat och andra smycken där det är svårt att komma åt med putsduk. Eller om du bara helt enkelt har mycket att putsa.

  1.  Lägg aluminiumfolie i en skål eller burk. (Jag tror att det inte funkar om skålen är av metall, men är inte helt säker.)
  2. Strö bakpulver vi botten. Det går även bra med bikarbonat. Lägg i smyckena och ett lager bakpulver till uppepå.
  3. Häll på kokande vatten så att det täcker smyckena. Man behöver inte ha så mycket vatten som i filmen.
  4.  Vänta tills det svalnat och skölj sedan smyckena noga.
  5. Om de blivit lite vita och matta, putsa lätt med microfibertrasa eller silverputsduk.

Denna metod funkar till allt i äkta silver. Sterlingsilver och brukssilver funkar finfint.
Funkar ej för smycken med stenar, då stenarna kan skadas, eller smycken som ska ha mörka partier då allt blir putsat till silver igen.Så rengörd du din vigselring, eller andra smycken med ädelstenar.

Vigselringar och förlovningsringar, diamantringar och briljantringar, antika ringar och ädelstensringar – oavsett vilket så behöver de rengöras. Det är lätt att tro att man då behöver kosta på sig någon avancerad och kostsam produkt i paritet med vad ringen är värd. Så är det inte. Det du behöver? Varmt vatten, diskmedel och en tandborste. 

Så här enkelt rengör du själv din vigselring: 

  1. Fyll en liten skål med kokhett vatten och lite diskmedel. Lägg ner din ring och låt den ligga däri i några minuter. Det gör att smuts som fastnat inuti fattningar eller runt stenar lossnar. 
  2. Ta upp ringen och borsta lätt med en tandborste. Var extra noggrann på undersidan – smuts som trängt sig in i ringen lägger sig i håligheterna bakom stenarna. På undersidan samlas det också mycket smuts i form av hudavlagringar och handkräm.
  3. Torka av och putsa med en putstrasa för guld respektive silver. Har du ingen putstrasa går det även bra med en mikrofiberduk.  


Bonus: Så putsar du handväskan!