Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Vårt hållbarhetsarbete just nu

Senast uppdaterad 2021-06-15

Filosofi

Vi är bara i början av att göra företaget och produkterna grönare! Vårt huvudfokus är på cirkulär ekonomi och vi försöker använda så många återvunna material och produkter som möjligt. Och även göra produkter som har lång livslängd och hållbarhet och i sin tur är enkla att återvinna när de inte används mer. Äkta silver och guld är ett fantastiskt material för detta! Vi tar naturligtvis emot alla MNOP-smycken för återvinning. Även andra smycken i äkta silver.


Produktion

Alla smycken är gjorda av återvunnet silver eller återvunnet guld. Kedjor och lås har vi ännu inte lyckats hitta i återvunnet silver. Så de är i vanligt sterling silver eller guld. Vi har bara återanvända ädelstenar och diamanter eller labb-odlade i våra smycken. (undantaget specialbeställningar då den stenen kunden vill ha inte alltid går att hitta återanvänd)

Det är viktigt för oss att all produktion sker på ett etiskt sätt. Därför har vi valt att producera  alla smycken i Sverige. Och en stor del av dem i vår egen verkstad. Detta ger lokala jobb, skatt i Sverige och korta ledtider som gör att vi kan ha minimalt med lager vilket bidrar till noll överproduktion. 


Emballage

Smyckena packas i askar gjorda av kartong med vadd. Dessa är gjorda av delvis återvunnet papper, och vi hoppas kunna gå över till 100% återvunna askar snart.
Uppdatering 2019-08-23 två av fyra askstorlekar är nu tillverkade i  99% återvunnet material. 
Uppdatering 2020-07-27 tre av fyra askstorlekar är nu tillverkade i minst 99% återvunnet material, och den fjärde är tillverkad i 70% återvunnet material. 

Runt asken är det ett sidenband tillverkad av 100% återvunnen pet-plast. Detta packas sedan in i 99% återvunnet silkespapper och läggs i en låda av kartong. Det skulle vara spännande att ta fram en återanvändbar låda som kunden kan skicka tillbaka. Men det är ett ganska stort projekt. Tills vidare så nöjer vi oss med en enklare lösning. När man checkar ut kan man välja en återanvänd låda. Dessa lådor är sådana som vi skickat till kund och sedan kunden skickat tillbaka sin retur i. Men vi har väldigt lite returer, så tillgången på dem är väldigt begränsad. 

Några andra småsaker som bidrar till en bättre miljö:

  • Köper alltid begagnade pärmar och klimatkompenserat kopieringspapper.
  • Använder gamla valsedlar från miljöpartiet som anteckningsblad/post-it lappar. De har den perfekta storleken!
  • Använder begagnade laptops. Tre av dem har vi vi fått, som annars skulle slängas. Den har precis blivit uppdaterad med nya bangade RAM-minnen. (Det är bra att vara gift med en IT-tekniker ibland!). En är köpt begagnad, då vi behövde en dator som klarade av photoshop.
  • Endast begagnade eller över 10 år gamla kontorsmöbler. 2021-06-15 Har köpt en helt ny stol, då jag fick panik och behövde ha en snabbt. Och 3 nya skrivbordskivor då det satt nya skivor på de begagnade höj- och sänkbara undderredena vi köpt. 
  • Sopsorterar allt avfall
  • Tar emot kunders silversmycken och ser till att de blir återvunna.
  • Återanvänder så mycket spillmaterial från vår egen produktion som möjligt. Det som vi inte kan använda själva skickas på återvinning.
  • Försöker köra så lite bil som möjligt i verksamheten. Men då företag ligger mitt ute på vischan är det ibland ofrånkomligt. Vid de få resorna som behövs åker vi tåg eller använder familjens privata elbil.   
  • Köper miljövänligt fika. Ibland från matsmart, ibland ekologiskt. Skulle vilja köpa in frukt till företaget. Men då vi är så få skulle det bli för mycket spill.


Problem, hinder och möjligheter

MNOP huserar i ett hus på vår gård. Det gör att anställda måste pendla för att komma hit. Hur minskar vi utsläppen från anställdas pendling?

Det är tokigt att ytterembalaget bara används en gång och sedan återvinns. Det borde finnas bättre lösnignar där lådan kan användas flera gånger. Det finns några företag som jobbar med att ta fram sådant ytteremballage, men vi är ännu lite för små för att kunna beställa deras minimikvantiteter. Dessutom medför det en viss merkostnad. Men det kanske vissa kunder är villiga att stå för?

Vad händer med smycken som kunder tröttnat på och slutat använda? Eller om man bara vill ha smycket ett kort tag. Ska vi börja med seconhand-försäljning av de smyckena, eller utveckla någon form av hyr- eller prenumerationsmodell?

Hur kan vi ligga steget före och vara Sveriges miljövänligaste smyckesföretag?!