Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Vårt hållbarhetsarbete just nu

Senast uppdaterad 2023-04-19

Filosofi

Vi är bara i början av att göra företaget och produkterna grönare! Vårt huvudfokus är på cirkulär ekonomi och vi försöker använda så många återvunna material och produkter som möjligt. Och även göra produkter som har lång livslängd och hållbarhet och i sin tur är enkla att återvinna när de inte används mer. Äkta silver och guld är ett fantastiskt material för detta! Vi tar naturligtvis emot alla MNOP-smycken för återvinning eller secondhand. Även andra smycken i äkta silver. Läs mer om vår second hand här.


Produktion

Alla smycken är gjorda av återvunnet silver eller återvunnet guld. Kedjor och lås i silver har vi precis hittat en leverantör som gör 100% återvunnet. Men vi måste göra åt det gamla lagret först, innan vi kan gå över till dem. Så våra kedjor är i vanligt sterling silver eller guld. Vi har bara återanvända ädelstenar och diamanter eller labb-odlade i våra smycken. (undantaget specialbeställningar då den stenen kunden vill ha inte alltid går att hitta återanvänd)

Det är viktigt för oss att all produktion sker på ett etiskt sätt. Därför har vi valt att producera  alla smycken i Sverige. Och en stor del av dem i vår egen verkstad. Detta ger lokala jobb, skatt i Sverige och korta ledtider som gör att vi kan ha minimalt med lager vilket bidrar till minimal överproduktion. 


Emballage

Smyckena packas i askar gjorda av kartong med vadd. Alla askar är 99% återvunna, utom ringaskarna som är 70% återvunna. Runt asken är det ett sidenband tillverkad av 100% återvunnen pet-plast. Det skulle vara spännande att ta fram en återanvändbar låda som kunden kan skicka tillbaka. Men det är ett ganska stort projekt. Tills vidare så nöjer vi oss med en enklare lösning. De lådor som vi får tillbaka med returer skickar vi ut igen till kunder. Men vi har väldigt lite returer, så tillgången på dem är väldigt begränsad. 


Några andra småsaker som bidrar till en bättre miljö:

  • Solel från gårdens solceller.
  • Köper alltid begagnade pärmar och klimatkompenserat kopieringspapper.
  • Använder baksidan av papper som anteckningspapper. Våra fraktsedelar är i A5-format, så de har perfekt storlek.
  • Använder begagnade laptops. Tre av dem har vi vi fått, som annars skulle slängas. En av dem har blivit uppdaterad med nya bangade RAM-minnen. (Det är bra att vara gift med en IT-tekniker ibland!). En är köpt begagnad, då vi behövde en dator som klarade av photoshop.
  • Endast begagnade eller över 10 år gamla kontorsmöbler. 2021-06-15 Har köpt en helt ny stol, då jag fick panik och behövde ha en snabbt. Och 3 nya skrivbordskivor, då det satt nya skivor på de begagnade höj- och sänkbara undderredena vi köpt. 
  • Sopsorterar allt avfall
  • Tar emot kunders silversmycken och ser till att de blir återvunna eller sålda på second hand. 
  • Återanvänder så mycket spillmaterial från vår egen produktion som möjligt. Det som vi inte kan använda själva skickas på återvinning.
  • Försöker köra så lite bil som möjligt i verksamheten. Men då företag ligger mitt ute på vischan är det ibland ofrånkomligt. Vid de få resorna som behövs använder familjens privata elbil.
  • Köper ekologiskt kaffe till fikat. 


Problem, hinder och möjligheter

MNOP huserar i ett hus på vår gård. Det gör att anställda måste pendla för att komma hit. Hur minskar vi utsläppen från anställdas pendling?

Det är tokigt att ytterembalaget bara används en gång och sedan återvinns. Det borde finnas bättre lösnignar där lådan kan användas flera gånger. Det finns några företag som jobbar med att ta fram sådant ytteremballage, men vi är ännu lite för små för att kunna beställa deras minimikvantiteter. Dessutom medför det en viss merkostnad. Men det kanske vissa kunder är villiga att stå för?

Hur kan vi ligga steget före och vara Sveriges, nej VÄRLDENS, miljövänligaste smyckesföretag?!