Vårt hållbarhetsarbete just nu

Senast uppdaterad 2019-08-23 

Filosofi

Vi är bara i början av att göra företaget och produkterna grönare! Vårt huvudfokus är på cirkulär ekonomi och vi försöker använda så många återvunna material och produkter som möjligt. Och även göra produkter som har lång livslängd och hållbarhet och i sin tur är enkla att återvinna när de inte används mer. Äkta silver och guld är ett fantastiskt material för detta! Vi tar naturligtvis emot alla MNOP-smycken för återvinning. Även andra smycken i äkta silver.


Produktion

Alla smycken är gjorda av återvunnet silver eller återvunnet guld. Kedjor och lås har vi ännu inte lyckats hitta i återvunnet silver. Så de är i vanligt sterling silver eller guld.

All produktion av smyckena sker i Sverige. Detta ger lokala jobb, skatt i Sverige och korta ledtider som gör att vi kan ha minimalt med lager vilket bidrar till noll överproduktion.


Emballage

Smyckena packas i askar gjorda av kartong med vadd. Dessa är gjorda av delvis återvunnet papper, och vi hoppas kunna gå över till 100% återvunna askar snart. Uppdatering 2019-08-23 två av fyra askstorlekar är nu tillverkade i 99% återvunnet material Men de storlekar som vi mest använder finns tyvärr inte i helt återvunnen kartong. Asken packas i sin tur i återvunnen bubbelplast som kommer från vänner, familj och kunder. Helt galet hur mycket superfin bubbelplast som går direkt till återvinning!

Jag har lagt massor av tid på att försöka googla fram kuvert i storpack i återvunnet papper. Hittade bara en leverantör, men där var man tvungen att köpa en hel pall vilket vi inte har möjlighet att göra. Än så länge får vi nöja oss med svanenmärkta kuvert. Uppdatering 2019-08-23 Har nu hittat en leverantör av återvunna kuvert även i mindre mängder. Väntar på att de vi har skall ta slut. Uppdatering 2019-10-22. Leverantören av återvunna kuvert är i England. Och efter brexit känns det inte görbart att beställa så pass lite och behöva tulla in det...


Några andra småsaker som bidrar till en bättre miljö:

  • Köper alltid begagnade pärmar
  • Använder gamla valsedlar från miljöpartiet som anteckningsblad/post-it lappar. De har den perfekta storleken!
  • Använder en gammal laptop som vi fått, som annars skulle slängas. Den har precis blivit uppdaterad med nya bangade RAM-minnen. (Det är bra att vara gift med en IT-tekniker ibland!)
  • Endast begagnade eller över 10 år gamla kontorsmöbler.
  • Sopsorterar allt avfall
  • Tar emot kunders silversmycken och ser till att de blir återvunna.
  • Återanvänder så mycket spillmaterial från vår egen produktion som möjligt. Det som vi inte kan använda själva skickas på återvinning.
  • Orenoverat hemmakontor, med 20 år gamla mörkblåa tapeter. (Fast detta är nog snarare lathet än miljötänkande :) )
  • Försöker köra så lite bil som möjligt i verksamheten. Men då företag ligger mitt ute på vischan är det ibland ofrånkomligt. Vid de få resorna som behövs åker vi tåg eller använder familjens privata elbil.