Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Så får du miljövänliga smycken! 7 tips för en hållbar smyckesgarderob

|14/09, 2021

Hur får man en hållbar och miljövänlig smyckesgarderob? Här är våra tips!



Visste du att trasiga smycken ofta går att laga själv? Eller att smycken som inhandlats på loppis eller Ebay kan vara direkt klimat- och hälsofarliga? Här nedan listar vi 7 enkla tips för hur du kan få en snygg och hållbar smyckesgarderob – och därigenom göra en insats för miljön. 


1. Köp bara smycken som du verkligen älskar

Det topp hållbaraste alternativet är att handla saker som du faktiskt kommer att använda. Köp därför bara smycken som du verkligen älskar och vill bära om och om igen. 


2. Byt eller låna smycken med varandra

Låna eller byt smycken med familj och vänner – det är jättekul! Jämfört med kläder har smycken inte så många olika storlekar, vilket gör att du kan byta med någon som har en helt annan kroppsform än du själv. Supersmidigt! 


3. Välj smycken som är hållbart producerade

Står det inte vart smyckena kommer ifrån, så är risken stor att de är tillverkade under oetiska förhållanden. Välj smycken gjorda av återvunnet material – i första hand inom Sverige och i andra hand inom EU – så minimerar du den risken. 

Läs mer: Vårt hållbarhetsarbete just nu


4. Håll isär äkta och oäkta smycken

Håll koll på vilka smycken som är äkta guld eller silver, och vilka som är oäkta – så att du kan återvinna dem på rätt sätt när du inte längre vill använda smyckena. Oäkta smycken ska sorteras som metallskrot på återvinningscentralen. Äkta silver lämnas till silversmed. (Silver som lämnas till MNOP Jewelry skickas vidare för återvinning. De kronor per gram som vi får skänker vi till välgörenhet.) Äkta guld kan säljas till guldföretag, som till exempel finguld.se


5. Bojkotta pläterade smycken

Att plätera är både hälsovådligt och miljöförstörande. Pläterade smycken slits också fort och är svåra att laga. Ett bättre alternativ är smycken tillverkade i rostfritt stål, äkta guld eller äkta sterling silver. 

Läs mer: Vad är 18k guldplätering?


6. Laga smycken som går sönder

Många saker, som till exempel att byta ett lås, är ofta enkla att åtgärda med hjälp av exempelvis två plattänger. Leta på nätet om du kan laga ditt smycke själv – eller kolla med din lokala guldsmed – så behöver du inte köpa nytt!


7. Handla inte smycken på Ebay

Köp aldrig smycken på sajter som Ebay, Wish eller Ali express – även om de är stämplade med 925! Det stämmer nästan aldrig. Smyckena från utländska sajter innehåller ofta höga halter av bly, kadmium och andra farliga tungmetaller (så höga att det kan blyförgifta barn eller hundar som råkat få i sig ett smycke!). De är därför mycket svåra att återvinna. 

Av samma anledning bör du också vara försiktig med att köpa smycken på loppis, eftersom du inte vet varifrån smyckena kommer. 

Läs mer: Varför du bör undvika att köpa smycken på loppis


Konsumera med gott samvete! På MNOP Jewelry handlar du miljövänliga smycken, tillverkade av återvunnet material, med en everlasting design. Vår favorit? Ear Climbers som alltid glittrar! 

Ear Climber i återvunnet silver, 449 kr


Gå till nästa blogginlägg: Hur ska ett armband sitta?