Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Varför du bör undvika att köpa smycken på loppis (Tungmetaller)

|12/01, 2021

Jag ÄLSKAR att köpa saker begagnat (typ hela min garderob är från Sellpy och Busfrö). Förutom att det är roligt är det också mer hållbart för miljön. Att köpa begagnade smycken på loppis eller i second hand är däremot krångligare. Tyvärr. Orsaken är giftiga och allergiframkallande metaller, såsom bly, kadmium och nickel, som kan förekomma i smycken.



Nickelallergi har varit ett känt problem länge. Men vad många inte tänker på är att smycken även kan innehålla tungmetaller som bly och kadmium (bly används bland annat för att ge smycket tyngd och kadmium används för att ge smycket glans). Främst är det oäkta smycken detta gäller. Alltså smycken som inte är tillverkade av ädelmetaller. Under lång tid i Sverige använde man dock nickel för att plätera även äkta smycken (både Sterling silver och vitguld), vilket fick till följd att många fick nickelallergi även av ädelmetall-smycken.

Sedan Reach-förordningen trädde i kraft 2007 är nickelplätering numera förbjudet inom EU. Det har också blivit strängare regler för hur mycket bly och kadmium ett smycke får innehålla. Vilket är superbra – både för vår hälsa och för den svenska miljön. Det stora problemet är de företag som INTE behöver följa EU:s lagstiftning. Under de senaste åren har kolossalt mycket smycken fraktats in i Sverige, från sajter som Wish och Ebay. Smycken som kan innehålla riktigt farliga mängder av bly och kadmium. Det gäller även smycken som är stämplade med 925. (Smycken från dessa sajter är i princip aldrig gjorda av silver.) 

Alla dessa importerade smycken kommer förr eller senare ut i second hand-butiker. Och tro mig, dessa smycken vill du inte köpa vare sig nya eller begagnade. Vilket gör det svårt att handla på loppis.


Så hur ska jag tänka när jag vill köpa begagnade smycken?

Den generella rekommendationen när man ska köpa begagnat, är att köpa smycken från välkända varumärken som exempelvis Efva Attling. Men billiga smycken från typ HM och Gina Tricot går också bra  – så länge de är tillverkade efter 2007. De stora kedjorna är åtminstone tvungna enligt lag att följa EU-lagar till skillnad från Wish.

Om det finns en svensk stämpel i smycket, så köper jag även det smycket. Det finns ju en viss risk att det är ett äldre smycke som är nickelpläterat, men den risken tycker jag det är värt att ta. Det går också att hitta fina begagnade smycken på sajter som Sellpy, som ofta skriver vilka varumärken som smyckena kommer ifrån. 


Vad ska jag göra med mina importerade smycken?

Smycken som innehåller tungmetaller är inte så farliga att ha på sig, förutom risken att få nickelallergi. Men det är inte bra om barn eller djur suger på eller råkar svälja smycket, då kan det gå riktigt illa. Däremot är tungmetaller skadliga för miljön. Har du smycken från exempelvis Aliexpress eller Ebay (eller att du på annat vis vet med dig att smyckena kan innehålla skadliga metaller), så ska du inte slänga dem i hushållssoporna eller skänka dem till second hand. Lämna dem istället till kommunens återvinningscentral.


Läs mer: Hur återvinner jag mina gamla smycken? 



Miljövänligt hängsmycke i 18 karat återvunnet rödguld. Välj den bokstav som betyder mest för dig!

Svala halsband i 18k återvunnet rödguld, 3 899 kr


Gå till nästa blogginlägg: 5 tips till ert frieri