Hur återvinner jag mina gamla smycken?
MNOP Jewelry |2/06, 2020
Ett av MNOP Jewelrys syften är att bidra till ett mer cirkulärt samhälle. Och en viktig del i det är att på ett bra sätt ta hand om saker vi inte längre vill ha. Just smycken kan vara lite klurigt att återvinna, men eftersom de är gjorda av metall är de en värdefull resurs.
Oäkta smycken
Oäkta smycken är oftast gjorda av mässing, ibland koppar. De lämnas som metallskrot på kommunens återvinningscentral och kan sedan återvinnas till nya produkter.
Tänk på!
Har du köpt smycken från sajter som Wish, AliExpress och Ebay så finns det en stor risk för att de innehåller höga halter av bly och kadmium. Dessa smycken ska därför lämnas som farligt avfall på återvinningscentralen. Skänk dem absolut inte till vänner eller second hand! Smycken som innehåller bly, kadmium och nickel är olagliga att sälja inom EU och kan vara mycket farliga för hälsan om till exempel ett litet barn skulle råka svälja dem. Lita heller inte blint på stämpeln 925 på smycken inköpta från ovan nämnda sajter. Jag har nämligen aldrig hört talas om ett Wish-smycke stämplat med 925 som faktiskt var Sterling silver.
Läs mer: Varför du bör undvika att köpa smycken på loppis
Guldsmycken
Smycken av guld kan säljas till pantbanker eller företag som handlar med guld. Guldpriset varierar med världsmarknadspriset, men du kan få så mycket som 300 kronor per gram för 18 karats guld. Vill du sälja ditt guld rekommenderar jag Finguld.se
Diamanter och ädelstenar i smycken som återvinns har oftast mycket litet värde. Dels kostar det att säkerställa äktheten på stenarna och dels kostar det att slipa om slitna stenar (även diamanter slits en hel del). På MNOP tycker vi däremot att det är fint med diamanter som inte är omslipade. Att det syns att de har levt ett liv innan.
Silversmycken
Smycken eller andra föremål i silver kan oftast lämnas till guld- eller silversmeder för återvinning. Du får gärna skicka ditt silver till oss på MNOP! Skriv ett mail till oss i så fall. De pengar (några kronor per gram) vi får när vi skickar silvret vidare, skänker vi till olika välgörenhetsorganisationer som jobbar för miljö, klimat och global rättvisa.
Har du mycket silver (några hundra gram), kan det vara värt att försöka sälja det. Finguld.se tar emot silver men testa också sajter som Tradera eller googla på ”silverskrot” för att hitta andra aktörer. Priset per gram är från 2 till 4 kronor och beror på många faktorer, framförallt mängd och silverhalt.
Tänk på!
I Sverige är det frivilligt att stämpla silver. Det är därför fullt möjligt att föremål kan vara gjorda av silver – fastän det inte finns någon stämpel. Många smycken från MNOP är utan stämplar på grund av att det helt enkelt inte finns tillräckligt med utrymme att stämpla på.
Läs mer: Stämplar i smycken
Smycken från MNOP Jewelry
Har du MNOP-smycken som du inte längre använder tar vi gärna tillbaka dem. Då polerar vi upp dem och säljer dem igen som second hand. Våra smycken ska självklart ha så lång livslängd som möjligt. Och som tack för att du lämnar tillbaka dina smycken får du 15 procent rabatt på ditt nästa köp! LÄS MER HÄR
MNOP Jewelry tillverkar smycken av silver, guld och ädelstenar – allt återvunnet!
Kolla in alla våra smycken här
Hoppas att du har fått tillräckligt med kött på benen till nästa gång du rensar dina smycken – så att dessa inte åker i brännbart. (Usch, jag har gjort det så många gånger…).
Och när vi ändå pratar om återvinning... Så här sorteras förpackningen från MNOP Jewelry: Asken, visitkortet och ytter-emballaget läggs i pappersåtervinning och vadden, bubbelplasten och sidenbandet läggs i plaståtervinning (sidenbandet är tillverkad av återvunnen PET-plast). Eller så behåller du sidenbandet till pyssel eller till din nästa hästsvans eller presentinslagning.
Huggies i 100% återvunnet silver – en cool och trendig edge till vardagens outfit.
Minihuggies i återvunnet silver, 449 kr