Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish
Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Stämplar i smycken

|21/04, 2020

På brukssilver är det vanligt med ortstämpel och årsstämpel, som talar om vart och när ett silverföremål är tillverkat. Moderna smycken, som våra hos MNOP Jewelry, stämplas med två andra stämplar. 



Namnstämpeln

Namnstämpeln (eller ansvarstämpeln, som den också kallas) är en tillverkarstämpel för smycken och andra ädelmetallarbeten som talar om vem tillverkaren eller importören är. En svensk namnstämpel består alltid av en bokstavskombination med minst två stora bokstäver (som tillverkaren själv anger) och en rektangel runtom. För MNOP Jewelry är bokstavskombinationen, föga förvånande, MNOP :) 

Svenska namnstämplar måste vara registrerade för att få användas – godkännandet och registreringen av stämplarna sköts av förvaltningsmyndigheten Swedac. I namnstämpelregistret på Swedacs sajt finns namnstämplar som sträcker sig ända tillbaka till 1913 och registret innehåller både aktiva och tidigare verksamma tillverkare. 

Undrar du över bokstäverna på ditt smycke? Sök och du skall finna svaret i namnstämpelregistret


Finhaltsstämpeln

Förutom namnstämpeln finns också en finhaltsstämpel, som tillverkaren använder för att ange mängden ädelmetall ett smycke innehåller – en slags garanti, helt enkelt. Silversmycken stämplas vanligen med siffrorna 925 eller 830, medan finhalten på guld anges i karat – 18k för 18 karat, 9k för 9 karat och så vidare. Även denna stämpel har av en rektangel runtom. 

Finhaltsstämpeln är ett krav på guldsmycken som väger ett gram eller mer. Medan det på silver är frivilligt att stämpla (ibland är smyckena också så små att stämplarna inte får plats). Ett gott råd är därför: Var försiktig med smycken som är stämplade med 925 utan vare sig rektangel eller namnstämpel – då dessa smycken sällan innehåller solitt silver. (I Kina är det till exempel vanligt att stämpla med 925 om smycket är silverpläterat). 


 


Inuti smyckena från MNOP Jewelry hittar du alltid stämplarna MNOP och 925 (eller 18k om det är ett guldsmycke). Klicka på bilden om du vill se mer av silverringen Svall i återvunnet silver. 


Gå till nästa blogginläggStylingtips – dubbla halsband