Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish
Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Är äkta guld miljövänligt?

|1/09, 2020

Vilken miljöpåverkan har äkta guld? Är guld miljöfarligt eller miljövänligt? Svaret ligger någonstans mittemellan. 




När guld är dåligt för miljön (guldbrytning) 

Guld i sig är inte skadligt för vare sig människan eller naturen. De stora miljöproblemen med guld ligger i utvinningen. Mängden guld som finns i berg och mark idag är ytterst liten och för att få fram 5-10 gram guld bryts ett TON malm. Vid utvinningen används också giftiga tungmetaller som cyanid och kvicksilver. I en rapport publicerad av Blacksmith Institute år 2011 listades guldbrytning som en av de värsta hälsoriskerna i världen, då kvicksilvret skadat miljontals människor. 

Läs mer: Guld värsta hotet mot hälsan 

Inom guldindustrin finns också ett par otrevliga tillverkningsmetoder – däribland förgyllning och avgyllning. Den sistnämnda, som också den inkluderar skadligt nyttjande av cyanid, användes mycket förr, för att avlägsna lagret av gult guld som bildas när man löder – och därigenom få fram den korrekta nyansen av rödguld. Problemet rättas dock till mer och mer tack vare att smeder aktivt tar avstånd från metoden.


Vigselringar, vardagsringar – och coola minimalistiska Ear Climbers! 

Se alla här miljövänliga smycken här


När guld är bra för miljön (återvunnet guld) 

Det fina med äkta guld är att det kan återvinnas om och om igen. Vilket är toppen för miljön! Nya produkter går finfint att tillverkas av gamla smycken och bidrar därigenom till ett långsiktigt och hållbart cirkulärt tänkesätt. Förutom att inget nytt guld behöver utvinnas får smycket också ett historiskt värde. (Det finns vigselringar med guld som spårats ända tillbaka till Mayariket). 

Läs mer: Hur återvinner jag mina gamla smycken? 

Guld är en tämligen dyr ädelmetall. Vilket faktiskt är en fördel i sammanhang som dessa, eftersom man då ser till att ta hand om det. En silverring kan kanske lätt hamna i soporna efter 10 år för att man glömmer bort att det är silver. Men de lite dyrare materialen har man koll på – så att det garanterat återvinns. 


Supersköna OCH miljömedvetna! Ear Climbers i 100 procent återvunnet rödguld. 

Ear Climber i 18 karat återvunnet rödguld, 2 199 kr


Gå till nästa blogginlägg: I smyckeskrinet hos en smyckesdesigner