Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Varför vi väljer återvunna diamanter

|28/04, 2020

Varför vi väljer återvunna diamanter


På vilket sätt är diamanter ett miljöproblem? Här pratar jag om dilemmat, alternativet och lösningen. 



Om problemet med gruvdiamanter

Tänk dig havet. Och några enstaka dykare som letar efter diamanter på havets botten. Efterhand att fyndigheter påträffas, ersätts dykarna av gruvjättar med tunga maskiner som lägger beslag på hela kustområden och omöjliggör för traktens fiskare att ta sig ut med sina fiskebåtar. Vid det laget spelar det inte längre någon roll, för samma gruvjättar har också med sina utvinningsmetoder rensat sjöbottnen från alla levande organismer. Diamantutvinningen har då inte bara förstört fisket, utan riskerar också att sätta hela havets existens på spel. Detta är vad som skett och sker längs med kusterna i Afrika. 

Läs mer: ”Den förbannade diamanten” är en artikel som natur- och miljötidningen Sveriges Natur skrev 2019 om just det här problemet. 

Även på land är diamantutvinningen förknippat med miljöproblem. Förutom det direkt miljöförstörande att man förstör berg och andra naturvärden, innefattar gruvbrytning även utsläpp och osunda arbetsförhållanden. Att diamanter sällan hittas i små mängder ställer också till det i stater som inte har så starkt styre. Kring diamantfyndigheter uppstår ofta våld och oroligheter och fynden leder inte sällan till etiska problem med att pengar för diamanter går till gerilla-grupper. Det blev så stora konflikter i Botswana att man efter det infört en certifiering för "konfliktfria" diamanter, där man hoppas komma tillrätta med problemet. 


Om varför labbodlade diamanter är ett bra alternativ

Intresset för labbodlade diamanter har ökat på flera håll runtom i världen, inte minst på grund av miljöproblemen med gruvdiamanter. Den labbodlade diamanten har exakt samma kemiska, optiska och fysiska egenskaper som gruvdiamanten – skillnaden är att den ena är skapad i labb och den andra i naturen. Labbdiamanter eliminerar problemet med usla arbetsförhållanden för gruvarbetare och är till på köpet billigare. 

Jag tycker labbodlade diamanter är superspännande! Dessa diamanter är definitivt nummer två på min lista för vilka stenar jag väljer till mina smycken. 

Läs mer: 4 sorters diamanter att välja utifrån miljö och etik


… och varför de inte är det (än)

Marknaden med labbodlade diamanter är fortfarande ung och mycket är oklart. Det saknas certifieringar och det är också svårt att spåra vart en diamant är tillverkad. Och fastän labbdiamanter inte har den uppenbara miljöpåverkan som gruvdiamanter, så slukar tillverkningen av labbdiamanter mycket el. För en färdigslipad sten på en karat kan det gå åt så mycket som 1000 kw/timme.  I en rapport från konsultföretaget Trucost anges också att samma sten släpper ut runt 500 kg CO2 (koldioxidekvivalenter = mått på utsläpp av växthusgaser). 

Med det sagt: El går att producera miljövänligt. Och med tiden kommer också fler certifieringar att dyka upp. Så överlag är labbodlade ändå ett steg i rätt riktning. 


Om varför återvunna diamanter alltid är det bästa

Att använda de resurser som redan finns, det vi redan har tagit fram, det som redan skapats, det som redan slipats – det är alltid nummer ett. Det första steget till att nå hållbarhet och en bättre miljö. För mig är det därför en självklarhet att i första hand använda återvunna diamanter – så långt det är möjligt. Lite märkligt att fler inte gör det faktiskt.

Och då många föredrar omslipade diamanter, gillar jag personligen när diamanten är lite naggad och stött. Att den berättar en historia, om livet före nu. 


Vill du också bära ett stycke historia? Kolla in vårt lager med återvunna diamanter. Tillsammans skapar vi ett unikt smycke för dig! 


Förlovningsring med återvunne diamant i 18k återvunnet rödguld

Förlovningsring i 18k rödguld (98% återvunnet) med en ca 2,8 mm stor återvunnen diamant.


Gå till nästa blogginlägg: Stämplar i smycken