Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Diamanter: Att välja sten utifrån miljö och etik

|21/01, 2020

Att offra sig själv för miljön känns inte helt rätt för mig. Vill man ha en särskild sten till sin ring, så tycker jag att man ska få ha det. Men när man ska köpa diamanter, så är några alternativ ändå bättre än andra – med hänsyn till miljö och etik. 




Här nedan är fyra kategorier på diamanter (från bäst till sämst), som jag tycker att man ska försöka att välja: 

1. Återvunna diamanter
Det jag gillar allra mest att arbeta med är återvunna (recycled) diamanter. Stenar som har suttit i smycken tidigare. Då behöver man inte bryta nya diamanter och man tar också tillvara på resurser som redan finns. Och man kan dessutom välja stenar med gamla fina slipningar till exempel old euro cut som slutade tillverkas på 20-talet.


2. Labb-odlade diamanter
Lab grown diamonds, labb-diamanter, odlade diamanter eller tillverkade diamanter – kärt barn har många namn. Betydelsen är likväl densamma. Att diamanten tillverkas i ett laboratorium. En labb-odlad diamant har exakt samma utseende, kemiska sammansättning och egenskaper som en diamant bruten i en gruva. Processen i ett labb är kontrollerad, innebär färre steg och man behöver heller inte gräva upp ett helt berg för att få fram några ynka diamanter. 


3. Etiska diamanter

Det pratas mycket om etiska diamanter och fairtrade-diamanter idag. Men vad innebär det egentligen? När man väljer att köpa diamanter som är fair trade ökas standarden och arbetsvillkoren för människorna som jobbar i gruvorna. Produktionen följer en säker kedja och är ”spårbar” ner till minsta nivå – från gruvan diamanterna bryts, till var och hur de slipas. Fairtrade arbetar med flera viktiga certifieringar och riktlinjer (till exempel att barnarbete inte får förekomma). Man skall dock akta sig för företag som säger att de använder etiska ädelstenar men inte har någon certifiering eller inte ens definierar vad de menar med "etiskt". Utan certifiering får man göra en bedömning från fall till fall om de går att lita på.   


4. Vanliga och konfliktfria diamanter
Den sista kategorin, som jag försöker att undvika mer och mer, är alla andra ”vanliga” diamanter. De som man inte vet varifrån de kommer eller var de är slipade. I den här kategorin lägger jag även in konfliktfria diamanter. 

Konfliktdiamanter (även kallat blodsdiamanter) är diamanter som kommer från krigsområden och som på ett eller annat vis finansierar - och förlänger - väpnade konflikter. Och grejen med att säga att man säljer konfliktfria diamanter, är just att det är väldigt lätt att säga. Det finns ingen som kontrollerar att det verkligen är så. Diamanterna kan vara konfliktfria, men de kan lika väl vara blodsdiamanter. Det mixas och fuskas väldigt mycket med det här. Vilket gör att jag tycker att diamanter som påstås vara konfliktfria inte är så mycket bättre än de vanliga. Jag vill sätta högre krav än så på diamanter jag köper in och diamanter jag själv använder. 



Jag hjälper dig gärna vidare att hitta den perfekta diamanten för dig. Både om det är till förlovningsringen eller en 40-årspresent till dig själv. Kontakta mig här: https://mnop.se/contact så pratar vi vidare!

 


Gå till nästa blogginlägg