Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Vår hållbarhetsfilosofi

|12/11, 2019

Det finns många lösningar och vägar framåt. Och när det gäller hållbarhet och miljövänlighet så går det att se på dessa på flera olika sätt. Hos MNOP Jewelry fokuserar jag på främst två saker. 
Cirkulär ekonomi

Med cirkulär ekonomi menas att produkter ska hålla länge. De ska vara tillverkade av återvunnet material, lätta att använda, lätta att laga och lätta att återvinna. Den filosofin – att produkter inte ska ha något tydligt slut – försöker jag få in på MNOP Jewelry. Varje gång jag väljer nytt material, varje gång jag köper in nya saker till kontoret, smedjan eller vad som helst, tänker jag att det ska vara cirkulärt. Ibland är det jättelätt: Varför väljer inte alla att packa i annat material, liksom? Och ibland är det jättesvårt. Så till den grad att man slår knut på sig själv för att hitta alternativ som är bättre och att man till slut tvingas ge upp.  


Lokal produktion

Att fokusera på en lokal produktion är en viktig del i ett hållbart företagande. När man har tillverkningen i Sverige så har man koll på arbetsmiljö, arbetslagar och liknande. Då finns det ingen underleverantör som bedyrar att allt är bra. 

Att tillverkningen sker lokalt har också en stor effekt på miljön. Det uppenbara är ju att det blir färre transporter. Men det som man kanske inte tänker på om man inte har jobbat med smycken eller i modebranschen tidigare, är att det leveranstiden påverkar jättemycket hur mycket man behöver ha på lager. Och ju närmare tillverkningen är, desto kortare blir leveranstiden. Mycket av MNOP´s smycken tillverkar jag hemma i min egen smedja. Medan en del smycken tillverkas på andra håll i Sverige. Vilket gör att vår leveranstid är jättekort. Det i sin tur gör ju att vi kan ha mycket mindre lager. Och lager i sig är ju en risk, både för ekonomin men också jättemycket för miljön – om produkterna inte säljs så är de gjorda i onödan. 

Man har ju hört skandaler om hur HM bränner en massa kläder i stora förbränningsanläggningar. Det beror på att HM har sina fabriker så långt bort och då vill man helst inte flyga dem dit – det är dyrt och dåligt för miljön. Istället transporterar man dem med båt. Men då tar det jättelång tid att få hem grejerna. Så då måste man bestämma hur mycket produkter som ska beställas, långt innan man vet hur mycket som kommer att säljas. Och det gör ju att ibland så gissar man fel och så blir det jättemycket produkter över som man inte vet vad man ska göra med. 

Kort sagt: Kan man ha produktionen lokalt, så minskar leveranstiderna jättemycket. I och med det kan man ha mindre lager och man råkar inte ut för att ha en massa örhängen som man inte vet vad man ska göra med.


Lättaste sättet att handla hållbara och cirkulära smycken i 100 procent återvunnet material? 

Kolla in vår bästsäljare Ear climber!  

Ear Climber i 100% återvunnet silver

👉 Se mer av örhängena här


Gå till nästa blogginlägg