Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Vad är labbodlad diamant?

|4/01, 2023


En labbodlad diamant är tillverkad i en industri, medan naturlig diamant bryts i gruvor, antingen på land eller under havet. En labbodlad och en bruten diamant är kemisk identiskt och har samma optiska egenskaper och är lika reptåliga.

En labb-odlad diamant är ett betydligt bättre miljöval än en bruten diamant. Därför har vi på MNOP Jewelry valt att enbart jobba med labbodlade diamanter eller återvunna naturliga diamanter!

Hur tillverkas en labbodlad diamant?

En labbodlad diamant tillverkas i en tryckkammare. I tryckkammaren lägger man små "frön" av diamant och grafit. Under högt tryck och värme växer diamanten sakta. Processen kan ta upp till en månad. 

Läs mer här: https://www.sciencefocus.com/science/how-are-lab-grown-diamonds-made/


Är en labbodlad diamant miljövänlig?

En labbodlad diamant har betydligt lägre miljöpåverkan än en bruten diamant. En labb-odlad diamants främsta påverkan på miljön är att det drar mycket el. Desto mer förnybar el vi producerar desto hållbarare kommer den labbodlade diamanten att bli. En stor vinst är att man helt enkelt slipper ha gruvor. Diamantbrytning är förknippat både med väpnade konflikter och stor negativ inverkan på miljön. Läs mer här: https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/den-forbannade-diamanten/


Kan man se skillnad på en labbodlad och en naturlig diamant?

Nej. Man kan inte se skillnad på en labbodlad och en naturlig diamant. En traditionell diamant-testare kan till och med inte se skillnad. Man har på senare år fått utveckla nya typer av diamanttestare som klarar av att skilja på labbodlade och naturliga diamanter. 

Vad kostar en labbodlad diamant?

En labbodlad diamant är billigare än en naturlig diamant. Priserna varierar lite men hos MNOP Jewelrys leverantörer är själva diamanten ca 30-40% billigare. Hur stor skillnad det gör på priset på den färdiga ringen beror på hur stor del av kostnaden som utgörs av själva diamanten. 


KLICKA HÄR FÖR ATT SE ALLA VÅRA DIAMANTSMYCKEN!


Gå till nästa blogginlägg