Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Skadas mina ringar av handsprit?

|3/11, 2020

Hur påverkas ringar av alcogel och handsprit? Och kan förlovningsring och andra ringar på något sätt ta skada av att tvätta sig ofta med tvål, nu när det är så viktigt med hygienen? Se här!Äkta silver och guld tål handsprit

Silver, guld och andra ädelmetaller påverkas inte av vare sig alcogel, handsprit eller tvål. Ringar och andra smycken som utsätts för handsprit och alcogel kan få en tråkig hinna – som enkelt kan tas bort med hjälp av hett vatten, diskmedel och en tandborste. 

Läs mer: Hur du rengör din vigselring och Skötselråd silversmycken


Mjuka ädelstenar tål INTE handsprit

Med ringar som innehåller ädelstenar är det dock en annan femma. Hårda stenar som diamanter och cubic zirconias påverkas inte av handsprit och alcogel – men det gör däremot mjukare stenar som exempelvis opaler, bärnstenar och pärlor. Ta därför som vana att ta av dig ringar med dessa ädelstenar innan du spritar händerna. 

Stenar som ligger någonstans i mitten av Mohs hårdhetsskala (däribland ametister och citriner) är ett osäkert kort som det inte finns så mycket information kring om eller hur de påverkas av handsprit och alcogel. Även här skulle vi därför råda dig till att ta det säkra före det osäkra och ta av ringar som har dessa ädelstenar, innan användandet av alcogel. 

Läs mer: Ädelstenars reptålighet: Vilken sten ska jag välja (Mohs hårdhetsskala)


Alla ringar (med eller utan stenar) tål vanlig tvål och vatten. Så ta hand om dig och tvätta på! Glöm inte heller att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev för fler sådana här tips. 


Gå till nästa blogginlägg: Förlovningsring silver hållbarhet