Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

MAGDALENA NEHM: Så blev jag smyckesdesigner

|8/06, 2021

Att starta upp MNOP är bland det svåraste och roligaste jag har gjort. Men hur kom det sig att jag blev smyckesdesigner från början?



Historien börjar när jag var barn och hittade min mammas symaskin. Jag älskade att sy, skapa – och tillverka precis det jag själv ville ha. Jag sydde gosedjur och grytlappar. Jag sydde eller sydde om de flesta av mina kläder (rekordet var ett par jeans som jag sydde om fem gånger!). Ganska snart var symaskinen mer min än mammas.

På gymnasiet valde jag mode och design. Och i trean fick jag praktikplats på Wigéns – ett 100 år gammalt företag som tillverkade kepsar och hattar. Efter studenten erbjöd de mig en fast tjänst som mönsterkonstruktör och teknisk designer – samtidigt som jag kommit in på en utbildning till just mönsterkonstruktör. Jag valde jobbet! Jag ville hellre lära mig i verklighet än i skola och jobbet var en dröm. 

Några år senare gick Wigéns i konkurs. Och för mig föll det sig ganska bra. Vi var sugna på ett barn till – och drömmen om att starta eget växte sig starkare. Men att starta företag inom mode, som jag hade erfarenhet av, kräver mycket tid och pengar innan det blir lönsamt. Och jag ville ha ett företag som funkar med familjelivet. Ett där jag inte behöver jobba heltid.


Designa smycken är den största äran

När jag var höggravid med vårt andra barn fick jag en kurs i silversmide i present av min man. Han tyckte att jag skulle göra något bara för mig, innan bebisen kom. Och jag älskade det! Metall är helt annorlunda än textil, men inom silversmidet fanns ändå kärnan: Att få designa saker som andra vill bära på kroppen. Det är för mig den finaste äran. Att någon vill sätta på sig något jag har designat, på sin kropp. 

Under föräldraledigheten lät jag mig drömma. Hur jag ville jobba, hur vårt familjeliv skulle se ut – och vilket företag jag skulle vilja ha. Och jag gjorde mängder med kalkylark. Ekonomiska, arbetsmässiga, risktagande… Och passionen bara växte. Jag längtade efter de tillfällen jag fick försvinna undan och i lugn och ro sitta och hitta på nya modeller av smycken. 

När jag bearbetade som mest vad företaget skulle utvecklas till, upptäckte jag att det inte fanns särskilt många smyckesvarumärken som var miljöfokuserade. (Detta var 2015. Nu ser det lite annorlunda ut.) Och alla bitar föll på plats! Det är klart att mitt företag ska vara jättefokuserat på miljön! Så MNOP Jewelry skapades. Och jag blev smyckesdesigner – och företagsledare. En fantastiskt rolig kombination! 

Läs mer: Bästa (och lataste) tipset för att handla hållbart!


Smycket jag är mest stolt över! Ear Jackets utan bakpluttar eller andra lösa delar. Bara trä i och snurra på plats!

Ear Jacket Cirkel i återvunnet silver, 399 kr


Gå till nästa blogginlägg: NYHETER – Förlovningsringar i silver