Payment with Visa Payment with Klarna Payment with Swish

Diamanternas 4 C - Gradering och värdering

|3/08, 2021

Hur bedömer man hur värdefull en diamant är? På ”diamantspråk” pratar man om de fyra C:na – Carat, Clarity, Color och Cut. På svenska betyder det Carat (stenens vikt), Klarhet, Färg och Slipning.
Hur värderas diamanter? 

Carat (vikt) 

En viktig parameter för att värdera en diamant är dess vikt. Ju större stenen är, desto mer värdefull är den. Diamanten vägs i måttenheten ”carat”, som ej är att förknippa med ”karat” som ju är enheten för guldhalt – ja, det är en aning förvirrande. En carat är 0,2 gram.  


Clarity (klarhet)

Diamantens klarhet är nästa parameter som påverkar värdet. De allra flesta diamanter har någon form av svarta eller vita inneslutningar (orenheter) som särskiljer äkta diamanter från konstgjorda stenar. Hur mycket inneslutningar diamanten innehåller, hur stora de är och vart de är placerade är det som avgör kvaliteten på diamanten. Kvaliteten graderas utifrån en klarhetsskala, där ”flawless” är det allra finaste. 


FL (flawless)

En diamant som är flawless har inga synliga inneslutningar alls – ytterst sällsynt!

VVS (very very small)
Väldigt väldigt små inneslutningar upptäcks för en erfaren diamantgraderare med en 10x förstoringslupp.

VS (very small)

Väldigt små inneslutningar upptäcks också dessa med lupp, dock behövs inte lika stor förstoring.
SI (small inclusions)
Små inneslutningar som oftast syns inte med blotta ögat, upptäcks med förstoring.

I eller P
Svarta eller vita inneslutningar kan ses med blotta ögat.


I klarhetsskalan förekommer det också kombinationer med siffror (exempelvis SI3 och I2). Ju högre siffror desto sämre kvalitet på stenen. 

Läs mer: Vårt hållbarhetsarbete just nu! 

Det vackra ligger i det bristfälliga. På MNOP Jewelry erbjuder vi återvunna diamanter av olika carat och klarhetsgrad. Våra favoriter är däremot salt-och peppardiamanter med alla möjliga orenheter. Då är alla graderingar blown out of the window! 

På MNOP Jewelry är vi klimatsmarta och tar vara på diamanter som suttit i smycken tidigare.

👉 Se vilka återvunna diamanter vi har i lager just nu 👈


Color (färg)

Graderingen ”color” används på vita eller färglösa diamanter. Med andra ord är det avsaknaden av färg som man är ute efter när man värderar en diamant – ju färglösare en diamant är desto högre blir värdet. Färgen graderas i en skala från D-Z, där D-F är färglösa. Därefter ökar färgskalan till att bli mer och mer offwhite, för att sist övergå till ljusgul. 


Cut (slipning) 

Sist men inte minst värderas diamanten utifrån dess slipning. Slipningen används för runda diamanter och graderas enligt en skala där ”excellent” är högsta betyg, följt av ”very good”, ”good”, ”fair” och ”poor”. Den moderna runda ”brilliant cut” är den vanligast förekommande slipningen. 

Läs mer: Ädelstenars reptålighet – vilken sten ska jag välja?

En perfekt slipning fungerar som en spegel och reflekterar nästintill allt ljus som kommer in i diamanten. En bra slipad sten ser också ofta större ut än en lika stor dåligt slipad. 

MNOP Jewelry gör vigselringar av återvunnet 18k rödguld och återvunnet silver – och återvunna ädelstenar.

👉 Upptäck vårt sortiment av miljövänliga förlovnings- och vigselringar! 👈


Så vilken diamant ska jag välja? 

Diamanter är hel vetenskap och du behöver inte kunna allt. Det kan dock vara bra att känna till hur man kan väga de fyra C:na mot varandra. Vill du till exempel ha en stor sten till ett lägre pris kan du välja en lägre clarity, färg eller slipning. Vill du däremot ha en väldigt ren sten kan du välja en lite lägre carat. Och vill du ha en väldigt bred sten kan du välja en lite ”sämre” slipning. 

I vissa sammanhang passar också vissa diamanter bättre än andra. Har du en ring i rött guld kan du gå ner en aning i färg på diamanten. Har du däremot en ring i vitt guld vill du istället ha en så vit sten som möjligt. 

Allt det där och lite till hjälper vi givetvis till med när du beställer din ring hos oss! Maila oss gärna på [email protected] om du har några funderingar. 


Gå till nästa blogginlägg: Lista – Magdalenas sämsta egenskap och 34 andra saker du inte visste att du ville veta